Finished and flourishing: our barn conversion in Chagford

,

We are thrilled with the bright, characterful and attractive home that has been created through our conversion of a barn in the historic market town of Chagford.

The converted barn, situated close-by to the Grade I listed St Michael’s Church, Chagford

The brief

Our clients came to us seeking architects who would bring a contemporary approach and modern style in the barn’s internal refurbishment. Whilst they already had existing planning permission for conversion, our clients wanted to review the design and make a number of changes to it in order to improve the main space as an open-plan kitchen, dining and living area.

Open plan living area combining both historic and contemporary finishes

Why a barn conversion?

Barn conversions can provide a unique means of creating a stunning residence in a location that is otherwise impenetrable in terms of development. Obtaining permission for the erection of an entirely new dwelling can encounter obstacles, but barn conversions allow historic structures to be maintained and transformed into homes with character, often in sought-after locations. In this case, the barn and adjoining yard are situated in close proximity to St Michael’s Church, some of which dates from as early as the 13th century.

Unique views of the historic Chagford market town

Clean, contemporary finishes are complemented by wood and stone elements throughout the barn.

At first floor level, the converted barn has three bedrooms and a suspended walkway that connects the rooms and leads to the staircase.

Historic trusses were retained and included in the double height barn
The traditional stone walls give little away about their updated interiors

This conversion has provided a space in which the barn’s historic agricultural use has been worked with in order to create a modern living area that benefits from its special location and rustic stone finish.

Two are better than one: the curious case of Class Q

,

We have recently gained Class Q approval for the proposed conversion of two barns at a site near Cullompton to residential use. What makes this ruling a particularly good victory is that the two barns’ status as agricultural buildings was up for debate and how these can be converted retaining the structure and cladding in place.

The challenges when submitting a Class Q application is to convincingly demonstrate how the building can be converted and that the use of the building in question is primarily agricultural. Class Q legislation then hold out the possibility for it to be converted to a dwelling.

The proposals

We are delighted that the local authority have deemed the conversion as a means of conserving the design and external appearance of the building. The bigger barn will form a spacious three-bedroomed residence, and features a covered reception area on its west elevation, as pictured above. An open-plan kitchen and dining area allow for a bright and light main living space with lots of glass, which allows for a sense of flow with the surrounding countryside. The benefits of creating your dream home in a former barn are perfectly illustrated here with this beautiful setting, large site and a shell in which to a characterful and unique place to live can be constructed.

The second barn is not quite as big, and has been used mainly as an office to serve the horticultural business. It is by no means outdone by its neighbour, and has an en-suite bedroom and large dressing room. The front door opens on to a lobby from which you move through into the combined kitchen and living room.

We are looking forward to these new homes being built – stay tuned to see their progress!

Hooray for Southernhay!

,

We love being involved in local projects – especially when they’re on our doorstep. Over the past month the LSA team have been working hard on a new development here at Southernhay West. One of the wonderful Georgian style Grade II* Listed townhouse is having a revamp and we couldn’t be more excited to get this beautiful building up and running again.

By January 2020, Number Nine will have five floors of luxury office space with full infrastructure for 21st century businesses to work from.

Externally this project contains a great deal of heritage, although sadly like many of the buildings on Southernhay it has lost a lot of its historic detail internally. Throughout our design work here at LSA we were sensitive to this, adding back period doors and details where possible. The internal building work is underway and the site team are doing a sterling job. Below shows the current state of the building. Working closely with our clients, who also own the stunning Southernhay House hotel, we are creating an exciting new scheme for the interiors with high quality materials and fittings. We have also submitted a Listed Buildings application for some improvements to the exterior.

The refurbishment aims bring the spaces up to date. With brighter, well designed, high quality spaces the client hopes to entice businesses with the opportunity to work from this unique building.

Look out for the progress pictures!

Transforming a building which transforms lives…

, , ,

Since our last post on the Salvation Army, the project has made great progress and exciting things have been happening. We are eager to share the next stage of our work, as the team here at LSA have been working hard with their design caps on. From exterior to interior, the design process is now well underway for the redesign of Friars’ Walk.

In our previous post, we highlighted the importance of the building’s history and how the Salvation Army has had a great impact on our society here in Exeter. Friars’ Walk is home to a thriving community, and we believe that the people at Salvation Army are taking the right steps towards the future of this building.

We knew from the outset that the interior spaces required a high-quality design strategy, and we intended each space to bring something new and different to the renovation of this building. This raised a range of considerations, from the function of each space down to the quality of finishes used. The style of design had to be sympathetic to the building’s past, but also needed to enhance and be conducive to modern life. The renovation is partly intended to act as a means of attracting people to use the building, and better appreciate all it has to offer. Opening up the interior spaces allows the building to be versatile, in keeping with its use as a site of varied activities. Below are some of our initial 3D views of the new interior spaces:

Chapel Space looking back on to Entrance Cafe
Chapel Space
Entrance Cafe
New Entrance Area
Basement Area
First Floor Area

First Floor area from double height space

The future is looking bright for Friars’ Walk. We feel privileged to be working with the Salvation Army, and hope that we can offer them something special which will keep their community thriving. This is only the start – so stay on the lookout for updates on what unfolds next!

Living in living space

, ,

We are excited to announce that we have a new development at Living Space Architects. Our talented work force has increased by another member who will bring something extra to the team…you guessed it – interiors!

After 15 successful years of running LSA, our directors have decided to include interior design within the package we offer our wonderful clients. We have always had a passion for interiors, so employing a specialist and expanding into this world seemed like a natural step forward.

We hope to finish off our bespoke architecture with a bespoke interior, working with our clients to give them a space that truly suits their aspirations.

OUR INTERIORS  •      

Despite only recently appointing a designated interior designer, we have dabbled in interior design in the past, and we like to think we have done a pretty good job. Below are some details and inspiration from our recently-completed Southernhay extension project.

Location: Southernhay, Exeter

Building:  Grade II listed terrace townhouse

Proposal: A new first floor rear extension for domestic use

Interior Brief: The interior specifications asked for a urban, contemporary, soft, sleek space which would compliment the new extension. The space had to be homely as it would occupy 3 bedrooms, an open kitchen, a living room space and a few more exciting spaces.

Key Features: New aluminium-framed windows in existing extension | New single glazed timber sash windows | New roof terrace | New bin enclosure & cycle racks | New & adapted internal openings & partitions

INPSIRATION  •

URBAN | CONTEMPORARY | WOOD | SOFT | SCANDINAVIAN | SLEEK | CITY | RUSTIC | GEOMETRIC

THE FINISHED PRODUCT • 

Our photographs show snippets of Southernhay’s interior space. The inspiration images provided a good starting point for the design style, but it needed developing to ensure harmony within the building. The main staircase, which is primarily wooden, set the tone. From that, we decided to add more colour into the design – complimenting the wooden features but still showcasing the sleek, contemporary look.

GET THE LOOK •

Like this style? Below are our final key design components. The products are sourced from a range of suppliers, showcasing local independent shops and online brands.

• Sofa – Made.com £599

• Radio – Marley Speakers £179.99

• Bookcase – Cult Furniture £629

• Plant – BloomBox £18

• Leather Chair – Capital Dining Chairs £97

• Wooden Basket – Nkuku £59.95

• Champagne Glasses – Anthropologie £14

• Paint –  Farringdonball

• Throw – Zara £50

• Cushion – Lorna Ruby £39.95

• Lamp – The Forest & Co £93.60

• Print – Desinio

• Black Pendant – John Lewis £120

• Floor Lamp – Made.com £129 Cheaper Option Dunelm £75

The latest from Living Space Architects – 29/3/19

, ,

The team have had a great couple of weeks. They have been kept very busy with lot’s of work in the pipeline!

Contemporary Barn Conversion in West Hill

We have been working on creating some fantastic images for a contemporary barn conversion in West Hill. In the image you can see we are trying to create a more open plan space, experimenting with different ways we can allow natural light into the space.

Kirsty applies for her Conservation Architect Status through RIBA!

Kirsty has been working extremely hard to apply for her official Conservation Architect status through RIBA.

Receiving “Conservation Architect” status means that RIBA accredits her to have an in- depth knowledge and experience of working with historic buildings.

Within this application Kirsty is submitting 4 papers reflecting the range of work areas a conservation architect undertakes, in which, she has used examples of some of her incredible work.

One of the projects Kirsty has written about is the extensive refurbishment and alteration project of what was originally a medieval hall longhouse in Dartmoor. The refurbishment and extension of the property won the Conservation Award in 2017 from The Devon Historic Buildings Trust!

3D scanning at a site visit in Langport

Although thy had a chilly start to the morning, Freya and Stuart came back with some awesome 3D scans from a site visit in Langport.

The inside of the property
Caught on the scanner!
And again!

Our Community Projects

, ,

Site visit to our Stoke Poges build

, ,

It’s always exciting to see a project that you have created coming together.

That’s exactly how we felt on our latest trip to Stoke Poges, to visit the site of our innovative new build with a contemporary design and similar feel to a German Huf Haus.

The greyness of the day didn’t attract from the immensity of the building as it has begun to take shape, complementing the plot with its innovative structure and creative design.

With the main structure built, and character of the interior being established, we are well on our way to completing the project in time for our May target.


So, what makes this project so unique? 

Even at first glance it is clear that this property doesn’t fall in line with convention. Its dramatic pitched roof, high ceilings, glass exterior and timber structure give it a different feel to the brick houses that Britain has grown so accustomed to. Its open-plan design and use of windows and glass allow it to capture sunlight and create a bright and modern place to live.


What inspired the design?

Our client came to us with a brief of creating a house with a similar feel to the award-winning German Huf Haus design. Big open spaces and natural light appealed to them, however they wanted the house to have a little more privacy and a more ‘homely’ feel than the original German design. We therefore designed a house with some Huf Haus characteristics, such as the pitched roof, high ceiling, terraces and large glass windows to capture natural light, while maintaining some more British features of a home and tailoring the property to suit our clients preferences, such as supplementing a brick wall on the outside ground floor.


What other features does the house have?

We decided to use innovative construction for the new building, settling on Structural Insulated Panels (SIP) from Kingspan TEK. These are made of wood, but their invisible structure gave us freedom with the interior design. Furthermore, their prefabrication meant that construction time was less and there was limited on-site waste. The panels also have high energy efficiency, allowing for a thinner construction than usual insulation.


What comes next?

Although our Stoke Poges build has begun to take shape and acquire character, there are still things to be done before our May deadline. Currently, underfloor heating and electrics are being fitted and then decorating and finishes for the property will commence. We can’t wait to follow the progress of this contemporary and modern design, and are looking forward to seeing the finished product!