Living Space Architects is thrilled to announce the completion of newly named ‘Brewery Barn‘,  an old Dawlish brewery that has been successfully converted into a contemporary family home.

Sleek wooden floors now juxtapose the traditional local stone, and the new fixtures and alterations now compliment and enhance the historical Victorian charm of the building.

Formerly known as the ‘Old Stable’, this property falls within the conservation area of Dawlish, so it was vital that any adaptations were made in a way that protected its heritage and didn’t compromise its historical importance. Tired and outdated, the Old Stable was in need of repairs and updates to make it suitable for contemporary living, and was an exciting project with lots of room for creativity and flair.

“When we bought a Victorian barn we knew we needed the assistance of an architect who would work sympathetically with the building and look for environmentally friendly solutions to the renovation”, said client Suzanne Jones.

“This was our first major renovation project and Stuart supported us every step of the way: from original outline plans; planning application; full specification; advice in selecting an excellent builder and facilitating contract signage with them.”

Upgrades included roof repair and insulation, replacing the windows with double glazing and creating an improved layout by repositioning the staircase. The old hay loft on the top floor was also transformed into a cosy living space, enhancing the property and making it ideal for contemporary living.

“It was a challenging project as it was vital that we looked after the first floor while converting the loft area. I was pleased to have integrated the air-source heat pump and underfloor heating and the new space has given unique character to the property- we are very happy the finished project.” said Stuart Bayley, Director of Living Space Architects.

The oldest map in the Dawlish Library has a record of the building in 1888 and this sleek, revived contemporary living space has certainly come a long way from its former life as a brewery horse stable.

“We found the whole team at Living Space very welcoming, very patient and supportive of novices like us; they guided us every step of the way.” Suzanne commented. “Without their input and support, we are sure that this stressful process would have proved much harder and taken us a lot longer to complete without such an excellent end result.”